Twee nieuwe boeken
Onlangs verschenen twee titels die met een financiële bijdrage van het NKS-publicatiefonds tot stand zijn gekomen. In de Reeks Adelsgeschiedenis is het twintigste deel verschenen: Einde van de adelscultuur? Adellijke strategieën om te overleven (1918-1950).
Na de Eerste Wereldoorlog leek de vaste grond onder de voeten van de adel in Duitsland en Nederland weg te vallen. Rond 1900 hadden de meeste adellijke families nog tot de elite behoord. Nu was die tijd voorgoed voorbij en moesten zij op zoek naar manieren om sociaal, politiek en cultureel te overleven in een zich snel moderniserende samenleving. In Einde van de adelscultuur? wordt deze thematiek in achttien artikelen vanuit een interdisciplinair en vergelijkend perspectief benaderd. Twee vragen staan daarbij centraal. Welke strategieën zetten adellijke personen, families en organisaties in Duitsland en Nederland in om zich staande te houden? En luidden de maatschappelijke veranderingen ook daadwerkelijk het einde van de adelscultuur in? Het boek is te koop bij uitgeverij Verloren.
Op 8 november jl. is tijdens het Platform Kastelen & Buitenplaatsen het eerste exemplaar van de 6e bundel van de Stichting Kastelenstudies Nederland uitgereikt aan Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en hoofdsponsor van de bundels. In dit deel het verslag van het bouwhistorisch onderzoek van kasteel Duistervoorde. Daarnaast ook het thematische artikel over de onderbouw van kasteelbruggen in de zeventiende en achttiende eeuw en een bijdrage over onderwaterarcheologie omtrent het raadselachtige kasteel van Wijdenes, een sterkte van Floris V waarvan de locatie tot dusver onbekend was. Verder komen kasteel Drakensteyn, Huis der Boede en kasteel Borgharen aan bod en is er een bijdrage over de Schotse en Engelse grenskastelen waarin een relatie met de Hollandse graaf Floris V wordt gelegd. Dit en nog veel meer. Het rijk geïllustreerde boek is te koop via Spa Uitgevers.