View this email in your browser
Nieuwsbrief November 2020
Inhoud: Symposium 'Ongenode Gasten 2020' | Platform Kastelen en Buitenplaatsen | OKS-prijs | Uitgelicht: 
De freules in de oorlog op havezate De Oldenhof | Een boek over Kralingen | Korte berichten 

Symposium 'Ongenode Gasten 2020' wordt livestream
Door de onzekerheid van alle corona-maatregelen werd het symposium, dat wij eerder gepland hadden, tot grote spijt afgezegd. De onderwerpen die besproken zouden worden, zijn echter te mooi om te laten liggen. Daarom is er hard gewerkt om een livestream te organiseren voor het symposium. Op vrijdag 18 december zal het uitgezonden worden.

Wij vragen een kleine bijdrage om dit symposium bij te wonen. Een ticket voor dit digitale evenement kost €10,- en zal toegang geven tot de livestream en de zogenaamde 'breakout-rooms' die na afloop van het programma gelegenheid geven om virtueel na te borrelen. Kaarten kunnen alvast via onderstaande link worden gereserveerd.

Meer informatie
 

RESERVEER KAARTEN

Platform Kastelen en Buitenplaatsen

Talloze Nederlandse kastelen en landhuizen hebben huisarchieven. Soms zijn deze met behulp van professionals zorgvuldig ontsloten en ondergebracht in prachtige archiefruimtes op het landgoed. Ook zijn vele huis- en familiearchieven ondergebracht bij Nederlandse archiefinstellingen zoals het Nationaal Archief in Den Haag of een van de provinciale of lokale archiefdiensten.
Het platform is een samenwerking van RCE, NKS, RUG en sKBL.

Meld je hier aan.

OKS-Prijsuitreiking tijdens Dag van het Kasteel

De Overijsselse Kastelenstichting (OKS) reikt om het jaar de OKS-prijs uit. Personen en organisaties die hebben bijgedragen aan de fysieke instandhouding van buitenplaatsen in Overijssel maken kans op de prijs van €5000,00. Hiermee wil de OKS ook anderen aanmoedigen zich in te zetten voor behoud van dit erfgoed in Overijssel.
De OKS-prijs is gekoppeld aan Dag van het Kasteel en wordt in 2021 weer uitgereikt.

Bekijk hier het beeldverslag van de uitreiking van de OKS-Prijs 2019

Uitgelicht: Kastelen en buitenplaatsen 1940-'45

Lees het verhaal van de freules in de oorlog op havezate De Oldenhof.
..... Op 17 november 1944 werd de grote razzia in de Noordoostpolder vanuit De Oldenhof georganiseerd door Hanns Albin Rauter (1895-1949) de hoogste SS-baas van Nederland. Met ruim 4000 manschappen kamde hij het gebied uit op zoek naar ondergedoken arbeidskrachten, verzetsleden en wapens. Zo’n 1800 mannen werden toen opgepakt.....

Lees hier verder.
‘De Kralingse buitenplaatsen van de 16e tot de 21e eeuw, een vergeten Arcadië’.

Het is toch heel bijzonder als fanatiek kastelen en buitenplaatsen liefhebber én jarenlange NKS-vrijwilliger zijn enthousiasme omzet in een onderzoek naar de buitenplaatsengeschiedenis in zijn woonplaats. Robert Ligthelm deed dit. "Na ca. 200 medische artikelen nu iets totaal anders, maar ik heb hier wel ongelooflijk veel meer plezier aan beleefd. Vier jaar werk waarvan vooral het laatste jaar hard doorgeploeterd, uitstekende bezigheid tijdens lockdowns." 
Het is een prachtig boek geworden.

Meer informatie hier.
Korte berichten
  • Op donderdagavond 10 december is het de beurt aan Michiel Purmer, specialist erfgoed en landschap bij de Vereniging Natuurmonumenten om te spreken in de webinar van de Werkgroep Adelsgeschiedenis, meer informatie over het webinar.  Lees ook het interview met Michiel in Trouw van 20 november jl.
  • Wilt u ons werk steunen? Word voor €35,- per jaar donateur en ontvang het magazine Het Buiten 3x per jaar, meer informatie
Dank voor uw steun!

                      


 
Klooster OLV Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
033 - 51 00 577
info@kastelen.nl | www.kastelen.nl
Copyright © 2020 Nederlandse Kastelenstichting,
All rights reserved.