View this email in your browser
Nieuwsbrief Januari 2021
Inhoud: Nieuwe Koers NKS | Website Dag van het Kasteel vernieuwd | Waterwandelingen | Uitgelicht: Gebruik van water op kastelen | Wie bepaalt wat erfgoed is? | Korte berichten 
Het bestuur van de NKS heeft de nieuwe koers bekend gemaakt.

De NKS wil zich stapsgewijs gaan ontwikkelen van kenniscentrum naar een kennisgedreven, onafhankelijke pleitbezorger voor kastelen en buitenplaatsen. Als verbinder die zich, in samenwerking met andere organisaties, inzet voor het behoud van kastelen en buitenplaatsen, historische interieurs en het omliggende historische groen.

Lees hier meer.

De Dag van het Kasteel website geheel vernieuwd.

Het gebruiksgemak van de website is vergroot. In een oogopslag is informatie over het thema, de deelnemende kastelen, het programma en het laatste nieuws te vinden. Dit jaar staan weer verschillende Archeotrails en nieuwe verrassende Waterwandelingen op het programma. De informatie over de deelnemende locaties vind je in een klik via 'Alle kastelen'. De programma's zijn volop in de maak en komen in de loop van maart online. Dus houdt de website in de gaten. Nu al nieuwsgierig?

Bekijk hier de vernieuwde website.

Bekijk hier ook editie 2020.

Beleef de ruimte op Dag van het Kasteel

Dit jaar nemen we je mee op een wandeling door de tuinen en parken van kastelen en buitenplaatsen door het hele land. Een Waterwandeling voert je langs plekken die normaliter niet toegankelijk zijn. Laat je verrassen door verhalen over de vijvers, de industrie die op het landgoed plaatsvond, bijzondere beplanting of de invloed van het huidige klimaat op de waterhuishouding op het landgoed. Wandel mee met bevlogen eigenaren of knappe vertellers en geniet ondertussen van bijzondere voordrachten. Maak op 24 mei op unieke wijze kennis met dit waterrijke erfgoed.

Houd de website in de gaten.

Uitgelicht: Gebruik van water op kastelen

Aanvankelijk verdween regenwater dat op kasteeldaken neerkwam ongebruikt in de gracht. In de negentiende eeuw is er een kentering waarneembaar: het regenwater wordt opgevangen om te worden gebruikt in het kasteel. Taco Hermans, specialist in kastelen, beschrijft in zijn artikel aan de hand van de voorbeelden kasteel Develstein in Zuid-Holland en kasteel Twickel in Overijssel hoe dat in zijn werk ging.

Lees hier het artikel
Wie bepaalt wat erfgoed is?

De archeoloog Riemer Knoop schreef in Boekman nr. 124 het artikel; Wat moeten we met erfgoed? Bewaren! Knoop laat zien dat zowel overheid, culturele instellingen als de maatschappij een rol spelen bij het aanwijzen van erfgoed. Maar wie vervult welke rol en hoe zijn de verhoudingen onderling? Deze vragen plaatst hij in een historische context, te beginnen met de introductie van erfgoedbeleid in de politiek. Kortom een interessant artikel met stof tot nadenken.

Lees hier het artikel
Korte berichten
  • Verhalen gezocht!  Heb je een verhaal dat De rol van water op kastelen en buitenplaatsen belicht? Stuur dat dan naar info@kastelen.nl. Dat kan in de vorm van een filmpje, geschreven verhaal van zo’n 500 woorden (waar mogelijk graag inclusief bronvermelding) met (historische) foto’s (vergeet de fotobijschriften niet), podcast of wat niet meer. Na beoordeling en wellicht wat redactie van het Dag van het Kasteel team kan het geplaatst worden op de website. Ga naar Dag van het Kasteel | Digitaal om voorbeelden te zien en inspiratie op te doen.
  • Wilt u ons werk steunen? Word voor €35,- per jaar donateur en ontvang het magazine Het Buiten 3x per jaar, meer informatie
Dank voor uw steun!

 
       


 
Klooster OLV Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
033 - 51 00 577
info@kastelen.nl | www.kastelen.nl
Copyright © 2021 Nederlandse Kastelenstichting,
All rights reserved.