Wereldleifruitdagen 2025

leifruit-berkhout.jpegdonderdag 05 december 2024

Op zaterdag 1 maart 2025 en zaterdag 13 september 2025 (Open Monumentendag) vinden voor de eerste maal de Wereldleifruitdagen plaats. Verspreid over Nederland is een aantal tuinen van kastelen en buitenplaatsen open om de fraaie vormen van het leifruit te laten zien en informatie te geven over de eeuwenoude ambachtelijke techniek van het leifruit snoeien.
Het idee voor de Wereldleifruitdagen komt uit Frankrijk en is bedoeld om een breed publiek kennis te laten maken met leifruit. Het Gilde van Tuinbazen heeft het initiatief genomen om ook in Nederland de Wereldleifruitdagen te organiseren. Op genoemde dagen worden rondleidingen en demonstraties gegeven in de tuinen van onder meer  Dekemastate, Twickel, Landgoed Velhorst, kasteel Middachten, Paleis Het Loo, Huis te Manpad en buitenplaats Berbice.

Leifruit

De ambachtelijke techniek van het kweken en snoeien van leifruit is in Frankrijk ontstaan aan het begin van de zeventiende eeuw en al snel in Nederland geïntroduceerd in (moes)tuinen bij kastelen en buitenplaatsen. Fruitbomen als perziken, abrikozen, morellen en handperen werden in de vorm van waaiers tegen muren en houten schuttingen geleid (espaliers). De plaatsing tegen muren gaf het fruit de benodigde bescherming en warmte om te kunnen rijpen en leverde kwalitatief beter fruit op. Fruitbomen werden ook in losstaande vormen gesnoeid. Met name dwergappelboompjes, zogenaamde naantjes (een verbastering van het Franse arbres nains), waren populair.
Met de uitvinding van de snoeischaar ontstonden in de loop van de negentiende eeuw meer complexe snoeivormen: tegen muren (espaliers), vrijstaand langs draden (contre-espaliers) en vrijstaand in driedimensionale vorm.
Zowel de zeventiende-eeuwse als de negentiende-eeuwse snoeivormen zijn op diverse locaties in Nederland te vinden, meestal in de tuinen van kastelen en historische buitenplaatsen.

Stedelijk groen

Het behoud van leifruit is niet alleen van belang voor monumentale tuinen, maar ook voor de stad van de (nabije) toekomst.  Leifruit neemt weinig ruimte in. Dit maakt de aanplant van leifruit in steden interessant. Leifruit kan dan ook een bijdrage leveren aan de vergroening van steden en aan een beter en koeler stedelijk klimaat.

Deelnemende locaties

Een overzicht van en informatie over de deelnemende locaties vindt u op https://gildevantuinbazen.nl/evenement/wereldleifruitdagen/

« Terug

Nieuws

Uitnodiging symposium: Een wal rondom het kasteel

ksg-symposium-2025.jpgdonderdag 16 januari 2025 De Nederlandse Kastelenstudiegroep (KSG) heeft het initiatief genomen een symposium te organiseren met als thema aarden wal(len) rond sommige kastelen. De bedoeling is expertisehouders bij elkaar ... lees verder

Nieuws uit de NKS Expertgroep

expertgroepbericht.jpegdonderdag 19 december 2024 In 2025 vragen we extra aandacht voor twee thema’s: ‘kasteelmusea’ en ‘de financiering van de instandhouding van (rijksmonumentale) kastelen, buitenplaatsen en landgoederen’. NKS-expert Luc ... lees verder

Buitenplaatsen aan de Schie. Een aristocratisch Arcadië

presentatie publicatie schie ligthelm.jpegdonderdag 19 december 2024 Deze week reikte Robert Ligthelm het eerste exemplaar van zijn derde boek uit over de zomerverblijven van de Rotterdamse elite die aan de Schie lagen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst sprak ... lees verder

In the spotlight

Wereldleifruitdagen 2025

Op zaterdag 1 maart 2025 en zaterdag 13 september 2025 (Open Monumentendag) vinden voor de eerste maal de Wereldleifruitdagen plaats. Verspreid over Nederland is een aantal tuinen van kastelen en buitenplaatsen open om de fraaie vormen van het leifruit te laten zien en informatie te geven over de eeuwenoude ambachtelijke techniek van het leifruit snoeien. Meer informatie.

leifruit-berkhout

Agenda

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.

Nieuwsbrief

Sluiten