Oorlog in Arcadië, het publieksboek

publicatie-oia.jpegvrijdag 28 juni 2024

Wat was de rol van Nederlandse kastelen en buitenplaatsen tussen 1940 en 1945? Dit onderwerp stond jaren centraal in het landelijk onderzoeksproject ‘Oorlog in Arcadië, 1940-1945’, geïnitieerd door de Nederlandse Kastelenstichting en Gelders Genootschap.

Niet eerder werd deze periode met een landelijke scope onderzocht; ‘Oorlog in Arcadië’ schijnt nieuw licht op een onbekend onderwerp. 

Nu is er het boek dat een veelheid aan aspecten rondom de oorlogsperiode op kastelen en buitenplaatsen belicht. Behalve mobilisatie en vordering, komen onderwerpen als het dagelijks leven, bescherming, schade, verwoesting en herdenken aan de orde. Eeuwenlang is het Nederlandse landschap beïnvloed door de aanwezigheid van grootgrondbezit van adel, stedelijke regenten en andere elite. Het zijn plekken die aangeduid werden als ‘Arcadië’, als paradijs op aarde.

In de periode 1940-1945 werd alles anders. Nederlandse, Duitse en geallieerde legers vorderden kastelen en landhuizen inclusief hun boerderijen en gronden. De huizen werden gebruikt als militaire hoofdkwartieren, scholen, ziekenhuizen, weeshuizen en barakken. De landerijen werden benut voor houtoogst en de jacht. Soms lagen de landgoederen in de frontlinie en speelden zij maandenlang een militaire rol, zoals bij de Slag om Arnhem. Bunkers, loopgraven en geschutsopstellingen moesten de vijand op een afstand houden. De strijd zorgde voor beschadiging en soms vernietiging van het gebouwde en landschappelijke erfgoed.

Op basis van nieuw onderzoek naar 1300 landgoederen weten we dat meer dan 90 landgoederen door het Nederlandse leger gebruikt werden tijdens de mobilisatie en 400 landgoederen gevorderd zijn door de Duitse bezetter voor uiteenlopende functies. Zo’n 105 kastelen en landhuizen werden compleet verwoest door oorlogsgeweld en honderden raakten licht tot zwaar beschadigd. Ook is gekeken naar het lot van Joodse buitenplaatsen, het dagelijkse leven op een landgoed en kasteeltoerisme in bezettingstijd en de wederopbouw van Arcadië na 1945. 

Het rijk geïllustreerde boek met tal van bijdragen van verschillende auteurs en met nooit eerder gepubliceerde foto’s is vanaf nu bij ons te koop. Het boek kost tot 1 oktober 39,95 (introductieprijs en inclusief verzendkosten), daarna is de prijs 49,95. Intekenen op een exemplaar via https://forms.gle/VX5kegEKzVZg8yQ49. Het boek wordt dan vanaf 3 juli verzonden.

« Terug

Nieuws

Nieuws uit de NKS Expertgroep

expertgroepbericht.jpegdonderdag 19 december 2024 In 2025 vragen we extra aandacht voor twee thema’s: ‘kasteelmusea’ en ‘de financiering van de instandhouding van (rijksmonumentale) kastelen, buitenplaatsen en landgoederen’. NKS-expert Luc ... lees verder

Buitenplaatsen aan de Schie. Een aristocratisch Arcadië

presentatie publicatie schie ligthelm.jpegdonderdag 19 december 2024 Deze week reikte Robert Ligthelm het eerste exemplaar van zijn derde boek uit over de zomerverblijven van de Rotterdamse elite die aan de Schie lagen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst sprak ... lees verder

Decembernummer Het Buiten

het buiten 18.jpegdonderdag 19 december 2024 Het decembernummer van Het Buiten is bezorgd bij onze donateurs. In dit nummer onder meer een interview met Hanneke Ronnes over Schitterende Ballast, het boek dat het verhaal vertelt van ... lees verder

In the spotlight

Reis van de parels (t/m 9 maart 2025)

Hoe klimt een edelman of -vrouw in de zestiende en zeventiende eeuw op naar de top van Nederland? Koop een kasteel: de eerste stap naar macht en aanzien. Onderhandel slim door de verkoop van erfenissen. Verzamel rijkdom door af te dingen op bruidsschatten, want elk goudstuk telt. In de tentoonstelling Reis van de parels vertelt Museum Kasteel Wijchen hoe de adel in Gelre macht verwerft en welke rol bruidsschatten en erfenissen hierin spelen. Ontdek de heerlijke rechten van de heren Bronckhorst-Batenburg en maak kennis met Emilia van Oranje Nassau. Hoe zet zij haar erfenis in om Kasteel Wijchen begin zeventiende eeuw te kopen? De tentoonstelling is onderdeel van Adel, burgers en buitenlui, een samenwerkingsproject van Museum Kasteel Wijchen, Museum Tweestromenland en Buitengoed Ruysbos.

Reis van de parels

Agenda

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.

Nieuwsbrief

Sluiten