Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Menkemaborg en Verhildersum (Groningen)

Datum:           Zaterdag 2 juni 2018
Bestemming:  Menkemaborg en Verhildersum (Groningen)
Tijd:                9.30 uur- ca 18.30 uur
Lunch:            Grand cafe-restaurant ’t Schathoes op terrein van de Menkemaborg
Afsluiting:       Restaurant Korensant op het terrein van Borg Verhildersum
Kosten:           € 85,-

Inschrijven

Op een rechthoekig eiland ligt het driebeukig hoofdgebouw van de Menkemaborg. Voor 1400 werd op deze plek een vierkante woontoren gebouwd door de familie Menkema. In 1400 is sprake van de verwoesting van het eerste huis op deze plek. In de 16e- en 17e-eeuw is het herbouwde huis een uitgebreid met nieuwe woonvleugels door de familie Menkema.
In 1705 ontstond onder architect Allert Meijer de huidige Menkemaborg. Het bakstenen pand bestaat uit twee evenwijdige bouwlichamen met twee verdiepingen en een souterrain met opkamers. Het interieur laat een gaaf bewaard achttiende-eeuwse indeling zien met een centrale lange gang met aan weerszijden kamers. In sommige kamers zijn gebeeldhouwde eiken schoorsteenmantels te zien met mythologische schilderstukken en historisch behang. De keuken, gesitueerd in de kelder in het achterhuis, is het oudste deel van het huis en gaat terug op de allereerste borg die hier stond.
In 1921 werd het gebouw door de laatste eigenaar geschonken aan het Museum van Oudheden in Groningen. Nu wordt de borg beheerd door een stichting. 

Het langwerpige huis Verhildersum ligt op zijn eiland, met ervoor een bijna even groot voorterrein. Het huis is omringd door formele tuinen. Op het landgoed staat een museumboerderij, een boomgaard, een beeldentuin, arbeidershuisjes en een restaurant. Rond 1400 moet er op deze plek al een huis gestaan hebben, waarvan de naam verwant lijkt met dat van de familie Ferhildema en betekent `vrouw Hilde`s heem`. Het huis blijkt daarna eigendom van de familie Onsta. Politieke tegenstanders van de Onsta’s verwoestten meer dan eens de borg, die telkens weer werd opgebouwd. Nadat de Tjaarda van Starkenborchs door huwelijk in bezit kwamen van Verhildersum, werd het rustiger. Het huis bestond in de zeventiende eeuw uit een aantal vleugels omgeven door water. Een brug leidde naar een poorttoren, met aan een kant een hoge woonvleugel. Aan de andere drie zijden waren de vleugels lager. Na het midden van de achttiende eeuw werd het huis voornamelijk verhuurd. Dat leidde tot verval en uiteindelijk tot gedeeltelijke afbraak en verbouwing. In 1822 werd het verkocht aan een lokale notaris. In de verkoopakte is sprake van een `modern landhuis` met tuinen en waterpartijen. In 1953 kwam het in handen van de gemeente, omdat particuliere bewoning te kostbaar werd. Het heeft sindsdien een museale functie. 

We gaan gezamenlijk met de bus door het Groningerland. Deze zal ons naar beide borgen rijden en aan het eind van de dag weer terug brengen naar het transferium Groningen/Haren.

We verzamelen op P en R Haren, Emmalaan 35, Haren (transferium Groningen/Haren) Het is gelegen aan de A28. Parkeren is gratis. Het transferium is bereikbaar met buslijn 5 vanaf het centraal station Groningen.

Ontvangst vanaf 9.00 uur op bovengenoemde P en R locatie. Vertrek vanaf deze locatie met de bus naar de Menkemaborg om 9.30 uur. In de bus zal Ben Olde Meijerink vertellen over de geschiedenis van beide borgen. U dient dus echt op tijd te zijn ivm vertrektijd bus.

Ontvangst op de Menkemaborg om 10.15 uur met koffie/thee in het restaurant.
Om 11.00 uur een korte inleiding door de conservator.
11.15/11.30 start 1 groep in Huis, andere groep in de tuin. (mensen gaan op eigen gelegenheid)
Aansluitend gaan we lunchen van 12.45-ca. 13.45 in restaurant ’t Schathoes. 
Daarna vertrek naar Verhildersum. We komen daar rond 14.15 uur aan en worden rondgeleid in en rondom de borg. Daarna kunnen we op eigen gelegenheid de rest van het terrein en de exposities in de museumboerderij en het koetshuis bekijken.
Rond 17.00 uur sluiten we af met een borrel en hapje bij het restaurant Korensant en vertrekken we weer met de bus naar onze opstapplaats in Haren.

 
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488