Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Privacyverklaring NKS

We laten verhalen over kastelen en buitenplaatsen niet verloren gaan! Lees hier meer over wat wij doen.
We zijn een onafhankelijke non-profit stichting met een ANBI status. U kunt ons werk steunen door donateur te worden of ons onderzoek te steunen.
 
Logo Europees Jaar van Cultureel Erfgoed

Agenda
 
Ontvangt u onze nieuwsbrief al? 
 
Volg ons ook op Facebook en Twitter   
 

Partners:
      

 

 

Nieuws

Meld u aan voor Arcadian Landscapes

dinsdag 18 september 2018


Donderdag 1 en vrijdag 2 november 2018 vindt in Oentsjerk en Oranjewoud het eerste Europese erfgoed congres Arcadian Landscapes plaats. De Nederlandse Kastelenstichti ... Lees meer


Donderdag 1 en vrijdag 2 november 2018 vindt in Oentsjerk en Oranjewoud het eerste Europese erfgoed congres Arcadian Landscapes plaats. De Nederlandse Kastelenstichting levert een inhoudelijke bijdrage aan het programma.

Tijdens dit congres wordt de verbinding gelegd tussen het erfgoed van landgoederen en buitenplaatsen en het Europese cultuurlandschap. Inspirerende sprekers uit Engeland, Duitsland, België en Nederland delen tijdens Arcadian Landscapes hun kennis en ideeën over samenwerken met betrekking tot de gebiedsgerichte aanpak van buitenplaatsen en landgoederen. Arcadian Landscapes is een must voor iedereen, organisaties, eigenaren, beheerders en studenten, die betrokken is bij de erfgoedsector en de ontwikkeling van cultuurtoerisme. Het congres is het schijnwerperproject voor de landgoederen en buitenplaatsen in 2018 voor het Europees jaar van Cultureel Erfgoed.
 
Internationale uitwisseling erfgoedkennis Centraal tijdens het tweedaagse congres staat de uitdaging om de betekenis en toekomstwaarde van dit Europese erfgoed te versterken, het publieksbereik te vergroten, de kennisontwikkeling te delen en de relatie te leggen met nieuw erfgoedbeleid. Een goede samenwerking tussen onderwijs, overheid, ondernemers en organisaties is essentieel om dit te organiseren. Maar hoe doen we dat? Op welke manieren kunnen we ons erfgoed ontsluiten, levend houden in de verhaallijnen voor jong en oud en zorgen voor een betekenisvol toekomstperspectief? 
 
Programma  Keynotespeakers Tom Williamson, hoogleraar aan de Universiteit van East Anglia, Heike Düselder, directeur museum Lünenburg en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Osnabrück, Hans Renes, hoogleraar Vrije Universiteit Amsterdam en Hanneke Ronnes, bijzonder hoogleraar Buitenplaatsen aan de Rijksuniversiteit Groningen, geven hun kijk op het gebiedsgericht aanpakken van landgoederen en buitenplaatsen. Internationale professionals, studenten en andere geïnteresseerden wisselen tijdens diverse interactieve sessies, kennis en ervaring uit over onder andere de maatschappelijke betekenis van cultureel erfgoed in relatie tot het omliggende landschap. Ook excursies naar het historische Landgoed Oranjewoud, landschapspark van Oranjestein en Museum Belvédère zijn onderdeel van het programma. 
 
Kaarten bestellen Kaarten zijn vanaf vandaag te bestellen via www.arcadianlandscapes.com. De ticketprijs bedraagt  € 250,- inclusief lunch op beide dagen, een gezamenlijk diner op donderdagavond en de excursies op vrijdagmiddag. Voor studenten geldt een speciaal tarief van € 150,-.
 
Locatie  Het plenaire programma vindt plaats in het karakteristieke landgoed Stania State te Oentsjerk, ten noorden van Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa 2018. 
   
Het congres Arcadian Landscapes wordt georganiseerd door: Stichting Noordelijke Lustwarande in samenwerking met Nederlandse Kastelenstichting, Stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Technische Universiteit Delft, Vrije Universiteit Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Gent, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Nationale Monumenten organisatie.  
 

×

Op naar Amstenrade, de laatste excursie van het seizoen

zaterdag 15 september 2018


Een prachtige en inspirerende excursie naar Lees meer


Een prachtige en inspirerende excursie naar Amstenrade. Ruim 40 donateurs uit het hele land gingen met ons mee! Fijn om iedereen weer te zien en spreken.
Op Kasteel Amstenrade een hartelijke ontvangst met koffie en thee en ’s middags een overdadige lunch in de grote zaal. Met van bovenaf een beschilderd canvas plafond met daarop een stout engeltje dat zich steeds naar je toe draait als je van de ene naar de andere kant loopt. Echt heel grappig en een bijzondere manier om op streefgewicht te blijven.
’s Middags een prachtige rondleiding door het kasteel en de tuinen voorzien van prachtige familieanekdotes. In de tuin staan de familienamen in het ceder aan de hand van de jaarringen. Het tweede deel van de middag een rondleiding door het dorp en de RK-kerk van Amstenrade. Dank aan de rondleiders en gidsen. Tot slot een toast in de grote salon op een prachtige dag!

Ook exclusieve excursies bijwonen? Word donateur!

Het huidige huis Amstenrade stamt grotendeels uit het einde van de 18e eeuw. De vierkante toren op de hoek van de twee vleugels is echter een restant van een veel ouder kasteel. Dat oudere kasteel had de vorm van vier vleugels rondom een binnenplaats. Het in Luiks-classicistische stijl gebouwde bakstenen nieuwe kasteel zou eigenlijk een U-vorm krijgen, maar een derde vleugel is nooit gerealiseerd. Bouwheer van het nieuwe kasteel was de zeer rijke Luikse bankier Nicolaas Willems, die het oude Amstenrade had overgenomen van de hoog-adellijke familie De Ligne, die in financiële problemen was geraakt. Niet lang na de oplevering van de nieuwbouw vererfde Amstenrade naar de familie Marchant et d’Ansembourg, die er nog steeds woonachtig is. Het hoofdgebouw heeft drie verdiepingen en een souterrain en kent een indrukwekkende middenpartij met grote pilasters en een fronton. Ook aan het interieur is veel aandacht besteed. Het is grotendeels in Lodewijk XVI- en Empirestijl ingericht, met beschilderde behangsels en een slaapkamer in chinoiseriestijl. Rond een binnenplaats liggen dienstgebouwen en daarachter een moestuin en een oranjerie. Het landschapspark is vanaf 1808 aangelegd en is nog grotendeels in oorspronkelijke staat te bewonderen.

 


×

NKS op internationale Chateau Gaillard conferentie

maandag 27 augustus 2018


Van 26 tot 30 augustus 2018 vindt de internationale conferentie Lees meer


Van 26 tot 30 augustus 2018 vindt de internationale conferentie Chateau Gaillard plaats in Frankrijk. De NKS is vertegenwoordigd door drs. Ben Olde Meierink. Hij verzorgt twee lezingen.
Dit jaar is de locatie Château Thierry vanwege de grote opgravingen bij het kasteel. Het thema van deze archeologieconferentie is Living in the Castle. Het symposium bestaat uit lezingen (in het Frans, Engels en Duits) die worden gehouden in de Champagne Pannier kelders in combinatie met excursies.


 
×

Meld u aan voor symposium Adelijke Vrouwen

dinsdag 14 augustus 2018


De Stichting Werkgroep Adelsgeschiedenis houdt op vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober 2018 het internationale symposium ‘Adellijke vrouwen: levens en representat ... Lees meer


De Stichting Werkgroep Adelsgeschiedenis houdt op vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober 2018 het internationale symposium ‘Adellijke vrouwen: levens en representaties’ op het historische Slot Zuylen. NKS-deskundigen dr Fred Vogelzang en drs Ben Olde Meierink zijn betrokken bij het programma.

Het symposium richt zich op de verschillende manieren waarop adellijke vrouwen vanaf de late middeleeuwen tot het begin van de negentiende eeuw vorm gaven aan de taken die op grond van hun ‘hoge geboorte’ aan hen werden toegedacht. Gedurende twee dagen vinden er interessante sessies rond dit belangrijke onderzoeksthema plaats en worden er speciale rondleidingen door het kasteel georganiseerd.
De Stichting Werkgroep Adelsgeschiedenis bestaat dit jaar 25 jaar, een jubileum dat het verdient om groots te worden gevierd. Veel is de afgelopen kwart eeuw tot stand gebracht: mede dankzij de activiteiten van de Werkgroep is de geschiedschrijving over adel in Nederland in nieuw leven ingeblazen en blijvend op de wetenschappelijke kaart heeft gezet.
Inmiddels is ook de literatuur over adellijke vrouwen in het verleden sterk gegroeid. Nieuwe perspectieven, nieuwe methoden en nieuwe thema’s hebben onze kennis van bijna elk aspect van hun levens verbreed en vaak ook fundamenteel veranderd. Adellijke vrouwen worden niet langer gezien als passieve, willoze subjecten, zuchtend onder de macht van vaders, ooms en broers. Steeds vaker leggen onderzoekers nadruk op hun actieve handelen – niet alleen in het familiale domein, maar ook in de sociale en politieke sfeer.


Deze nieuwe wetenschappelijke onderzoektrends worden gepresenteerd tijdens een bijzonder tweedaags symposium met als decor de geboorteplek van philosophe Belle van Zuylen, waarschijnlijk de beroemdste adellijke vrouw uit de Nederlandse geschiedenis. Het volledige programma is hier te vinden.


De prijs voor deelname voor twee dagen (inclusief koffie/thee, lunches, rondleiding en borrel) bedraagt € 130 (€ 95 voor begunstigers; € 75 voor studenten en promovendi). Begunstiger van de Werkgroep wordt men overigens voor slechts € 20,- per jaar 
Aanmelden kan door het invullen van ons GoogleForm. Aanmelding is pas definitief na storting van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer NL 30 INGB 0006 5604 63 t.n.v. Stichting Werkgroep Adelsgeschiedenis onder vermelding van ‘symposium 2018’.
Allen van harte welkom!

×

Bekijk alle nieuwsberichten
NKS | Postadres: Postbus 123, 3960 BC Wijk bij Duurstede | Bezoekadres: Karel de Grotestraat 30, 3962 CL Wijk bij Duurstede | T 0343 578 995 | E | KvK nr.: 41149488