Is deze e-mail niet goed leesbaar? Ga dan naar de online versie.
Nieuwsbrief van NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats - 09 September 2016
Nederlandse Kastelenstichting
Nederlandse Kastelenstichting op Facebook
Nederlandse Kastelenstichting op Twitter

In deze digitale nieuwsbrief aandacht voor:

Nieuw rapport: De betekenis van kasteelruïnes
Excursies NKS
Ruim 130 kastelen en buitenplaatsen doen mee aan Open Monumentendag
Tijdschrift Kasteel & Buitenplaats
Donkere wolken boven Huis Doorn
Holland en Zeeland hebben weer een kastelenstichting
NKS stopt met samenwerking Uitgeverij Matrijs bij de serie Nederlandse Kastelen
Het verdwenen kasteel Heumen en haar bewoners
Korte berichten 

Nieuw rapport: De betekenis van kasteelru´nes
De NKS heeft in samenwerking met verschillende universiteiten onderzoek gedaan naar kasteelruïnes in Nederland. Op verschillende ruïnelocaties is zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek gedaan. De resultaten van die verschillende onderzoeken zijn samengebracht in een rapport, dat een beeld geeft van de omgang met ruïnes door beheerders, bezoekers en omwonenden.
Meer informatie
Excursies NKS
Onlangs heeft onze laatste donateursexcursie plaatsgevonden, ditmaal naar Landgoed Twickel in Delden. Mede door het mooie weer, de deskundige begeleiding van gidsen en het prachtige landgoed, was het weer een zeer succesvolle excursie. Al met al kunnen we zeggen dat de excursies in 2015 erg geslaagd waren. De excursiecommissie is al weer druk aan de slag met het  programma voor 2017. Inschrijvingen voor komend jaar gaan net zoals afgelopen jaar weer digitaal.
Meer informatie
Ruim 130 kastelen en buitenplaatsen doen mee aan Open Monumentendag
Komend weekend, op 10 en 11 september, is het weer Open Monumentendag en openen vele monumenten hun deuren voor het publiek. Het thema is Iconen en symbolen. Dit jaar doen er ruim 130 kastelen en buitenplaatsen mee. Klik hier voor een overzicht van de deelnemende kastelen en buitenplaatsen. Meer informatie over deze monumenten kunt u vinden op onze website, onder Kastelengids voor algemene informatie en afbeeldingen en Kastelenlexicon Nederland voor uitgebreidere informatie.
Meer informatie
Tijdschrift Kasteel & Buitenplaats
Ditmaal in de nieuwe Kasteel & Buitenplaats naast onze reguliere rubrieken onder meer, een onderzoek naar buitenplaatsen, landgoederen en villa’s aan de TU Delft, een artikel over de omgang met kasteelplaatsen en een artikel over verhalenvertellers en kastelenbouwers. Naast deze artikelen ditmaal ook een Engelstalig artikel van een van onze onderzoekers. Hiervoor is gekozen omdat het onderwerp internationaal georiënteerd is en zo ook leesbaar is voor onze collega’s in het buitenland.
Meer informatie
Donkere wolken boven Huis Doorn
Er hangen donkere wolken boven Huis Doorn. Vanaf 2017 dreigt het museum onvoldoende steun van de overheid te ontvangen om haar rijkscollectie in stand te houden en aan het publiek te tonen. De directie van Huis Doorn vindt dit zeer zorgelijk en start daarom een campagne om het grote publiek op de hoogte stellen. In een artikel in de Trouw wordt de zorgelijke situatie waarin Huis Doorn zich bevindt, uiteengezet door directeur Herman Sietsema.
Meer informatie
Holland en Zeeland hebben weer een Kastelenstichting
Op 24 juni werd de Stichting Vrienden van de Hollandse en Zeeuwse Kastelen en Buitenplaatsen opgericht. In het kort: Vrienden Kastelen Holland en Zeeland (VKHZ). De VKHZ spant zich in voor het behoud van kastelen, buitenplaatsen en hun omringende cultuurlandschappen in de provincies Noord- en Zuid Holland en Zeeland door het opwekken van de belangstelling voor dit cultureel erfgoed. Ze gaat daarom excursies en studiedagen organiseren. Verder geeft de stichting Infobladen en Nieuwsbrieven uit.
Meer informatie
NKS stopt samenwerking met Uitgeverij Matrijs bij de serie Nederlandse Kastelen
Uitgeverij Matrijs en NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats hebben jaren gezamenlijk de reeks Nederlandse Kastelen uitgegeven. Gezamenlijk zijn in deze serie 6 titels verschenen waaronder Zoelen en Eyckenstein. De partijen hebben besloten voorlopig de samenwerking te beëindigen. Uitgeverij Matrijs zet zelfstandig deze reeks voort en heeft onder volledige redactie van Uitgeverij Matrijs het boek Tulpenburgh, Buitenplaats aan de Amstel uitgegeven. De NKS zal in eigen beheer haar boeken uitgeven waarvan er dit jaar twee zullen verschijnen.
Meer informatie
Het verdwenen kasteel Heumen en haar bewoners
Het Erfgoedplatform Gemeente Heumen presenteerde op 8 september het door haar uitgegeven boek: "Het verdwenen kasteel Heumen en haar bewoners. Resten van een kleurrijk verleden". De NKS mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Het boek brengt de vondsten en het verhaal over de bezits- en de bouwgeschiedenis bij elkaar. Dat het boek nu uitkomt, ook al staat het kasteel zelf er niet meer, betekent dat het nog steeds onderdeel uitmaakt van de geschiedenis en de identiteit van Heumen.
Meer informatie
Korte berichten
Nacht van de Buitenplaats Utrecht 10 en 11 september
Genomineerden Ithakaprijs 2016 zijn bekend
Nationale Archeologie dagen 14, 15 en 16 oktober
Oktober maand van de Geschiedenis
Herfstfair op kasteel Cannenburch 16, 17 en 18 september
Tentoonstelling Variaties op Vermeer op de Hofwijck vanaf 25 september
College Wonen in de Middeleeuwen 18 november
© 2016 | NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats