Is deze e-mail niet goed leesbaar? Ga dan naar de online versie.
Nieuwsbrief van het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats - 12 mei 2016
Nederlandse Kastelenstichting
Nederlandse Kastelenstichting op Facebook
Nederlandse Kastelenstichting op Twitter

In de neiuwsbrief van april aandacht voor het volgende:

Dag van het Kasteel, tweede pinksterdag
Studiemiddag Erfgoedtoerisme, zegen of vloek?
Verslag excursie Paviljoen Welgelegen
Nieuwe bestuursleden
Het kasteel van Koning Ludwig II
Boek van de maand
Win kaarten voor het Robin Hood Festival op kasteel Hoensbroek
Junges Burgen Forum
Verslag excursie naar Franeker
Korte berichten

Dag van het Kasteel, tweede pinksterdag
Het is bijna tweede pinksterdag, en dus Dag van het Kasteel! Deze negende editie heeft als thema `Proef het Verleden`. Meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen zijn deze maandag te bezoeken. In het digitale programmaboekje vindt u alle deelnemers en hun programma`s. Trakteer uzelf op een culinaire tijdreis!
Meer informatie
Studiemiddag: Erfgoedtoerisme, zegen of vloek?
Stichting Utrechtse Kastelen en NKS Kenniscentrum organiseren op 16 juni in het Utrechtse Slot Zuylen een symposium met als thema: Erfgoedtoerisme, zegen of vloek? Monumenten zoals kastelen en buitenplaatsen wordt steeds meer gevraagd economische dragers te vinden voor de exploitatie. Betalende bezoekers is een regelmatig toegepaste optie. Wat betekent het als een erfgoedinstelling een toeristische functie krijgt? Zijn erfgoed en toerisme wel te combineren of wekken deze functies hele andere verwachtingen?
Meer informatie
Verslag excursie Paviljoen Welgelegen
De kop is er af! De eerste donateursexcursie van dit jaar heeft plaats gehad. Met een mooie groep van 25 deelnemers. Het huis Welgelegen werd gebouwd door de bankier Henry Hope als museum voor zijn kunstverzameling. Het wordt wel de Villa Borghese van Holland genoemd. Het is een ontwerp van de architect Abraham van der Hart. In 1785 liet hij de oude hofstede Welgelegen bij Haarlem afbreken voor deze indrukwekkende kunsttempel.
Meer informatie
Nieuwe bestuursleden NKS
Het bestuur van het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats heeft aan slagkracht en diversiteit gewonnen met het aantreden van drie nieuwe bestuursleden. Het bestuur en de directeur zijn bijzonder blij met deze versterking van de organisatie. In de personen van mw. drs. Hester Schölvinck, mw. drs. ir. Iris Broersma en de heer drs. Max Schimmelpenninck heeft het NKS Kenniscentrum gedreven bestuurders gevonden die vanuit hun professionele expertise alle betrokkenen bij het NKS Kenniscentrum zullen inspireren en ondersteunen....
Meer informatie
Het kasteel van Koning Ludwig II
Het EBI (Europaische Burger Institut) is het wetenschappelijke instituut van het Deutsche Burgerverein. En is de Duitse evenknie van het NKS Kenniscentrum. In hun wetenschappelijke reeks is het promotieonderzoek van mw. Rösch over het kasteel van koning Ludwig II verschenen. Dit boek laat op een mooie manier zien wat de relatie tussen architectuur en de zelfperceptie van de koning en de wijze waarop hij zich naar buiten toe wilde presenteren. 
Meer informatie
Boek van de maand
Bij het invullen van onze database “het Kastelenlexicon Nederland” wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de binnen onze bibliotheek aanwezige vakliteratuur en tijdschriften. Naast de vele handboeken zijn vooral de specifieke opject gerichte boeken een bron van informatie. Zo is voor het beschrijven van het in Limburg aanwezige voormalige Genneperhuys resp. de vesting ’t Genneperhuys met veel plezier gebruik gemaakt van het boek “Vesting ’t Genneperhuys in eeuwenlange vrijheidsstrijd”, geschreven door Rien van den Brand en Theo Manders....
Meer informatie
Win kaarten voor het Robin Hood Festival op kasteel Hoensbroek op de Dag van het Kasteel
Vertel ons hier waarom je op Dag van het Kasteel naar kasteel Hoensbroek wilt maak kans op een familieticket voor 2 volwassenen en 2 kinderen voor 16 mei. We geven vier familietickets weg. Meedoen kan tot en met zaterdag 14 mei. Zondag krijgen de winnaars bericht. 
Meer informatie
Junges Burgen Forum
Sinds ongeveer 25 jaar organiseert de Wetenschappelijke Raad van onze zustervereniging de Deutsche Burgen Verein in het Europese Burgen Instituut in Braubach elke twee jaar het zogenoemde Junges Burgen Forum. Afgelopen maand presenteerde hier Braubach wederom een vijftiental veelbelovende jonge wetenschappers, promovendi en gevorderde masterstudenten aan de Wetenschappelijke Raad hun nieuwste onderzoekprojecten over kastelen en buitenplaatsen. 
Meer informatie
Verslag excursie naar Franeker
Zaterdag 23 april werd de tweede NKS excursie van het jaar gehouden naar Franeker. Een groep van 40 donateurs bezochten het Martenahuis en het Coopmanshus. De rondleiding door het Martenahuis werd verzorgd door de curator mevrouw Marjan Brouwer. Het huis heeft een L-vormige plattegrond met hoge traptoren. Het huis werd in 1498 gebouwd voor de invloedrijke edelman Hessel Martena en geeft een goed beeld van het adellijke wonen rond 1500.
Meer informatie
Korte berichten
Proefschrift `Middeleeuwse Woontorens in Nederland` verschenen
Museum Oud Amelisweerd wint prestigieuze prijs
Tuindagen Slot Zuylen 20 en 21 mei 
14 en 15 mei is het Nationale Molendag
Landgoedontwikkeling Landgoed de Lage Lier...

© 2016 | NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats