Is deze e-mail niet goed leesbaar? Ga dan naar de online versie.
Nieuwsbrief NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats - 15 januari 2016
Nederlandse Kastelenstichting
Nederlandse Kastelenstichting op Facebook
Nederlandse Kastelenstichting op Twitter

Allereerst wensen wij iedereen een succesvol jaar toe. De nieuwsbrief van januari bevat de volgende onderwerpen:

Aankondiging Dag van het Kasteel 2016
Studiemiddag: Het veelzijdige Limburgse Kastelenlandschap
Van sprookjeskasteel naar droomhotel
Dag van het Kasteel 2016 Noord-Brabant
Studiedag Tafelcultuur in Europa
Boek van de Maand
Jubileumprogramma 2016
Korte berichten

Aankondiging Dag van het Kasteel 2016
Maandag 16 mei a.s., tweede pinksterdag, wordt voor de negende maal op rij de Dag van het Kasteel georganiseerd. Een prachtig evenement voor jong, oud en alles er tussenin. Dit jaar openen weer vele kastelen en buitenhuizen hun poorten en tuindeuren. Het thema is dit jaar Proef het Verleden. Neem een kijkje in de keukens, doe mee met de vossenjacht in de tuin of breng een bezoek aan de ijskelders. 
Meer informatie
Studiemiddag: Het veelzijdige Limburgse kastelenlandschap
Op vrijdag 19 februari organiseert de NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats in samenwerking met de Stichting Limburgse Kastelen de studiemiddag ‘Het veelzijdige Limburgse kastelenlandschap’. De studiemiddag vindt plaats op Kasteel d’Erp te Baarlo. Diverse aspecten komen aanbod zoals kasteelinterieurs in Limburg, herbestemming van Limburgse kastelen en de rol van kastelen en buitenplaatsen in de ‘nieuwe provincie’. Er is ook een voorprogramma met een rondleiding en lunch op Kasteel De Raay.
Meer informatie
Van sprookjeskasteel naar droomhotel.
Er is een nieuw rapport verschenen in de rapportenreeks van de NKS. Kunsthistorica Maaike Teeuwen onderzocht voor de NKS het hergebruik van kastelen en buitenplaatsen als hotel-restaurant. Omdat de helft van de bijna tachtig kasteelhotels in Limburg staat, ligt de focus op die provincie. Limburg blijkt extra aantrekkelijk voor toeristen vanwege het on-Nederlandse landschap.
Meer informatie
Dag van het Kasteel 2016 Noord-Brabant
Zeven Brabantse kastelen en buitenplaatsen, erfgoedorganisaties en de NKS slaan dit jaar voor het eerst de handen ineen in een Regionaal Kastelennetwerk om samen invulling te geven aan de Dag van het Kasteel op 16 mei 2016. Gezamenlijk zetten de deelnemers een programma op omtrent het thema ’Proef het Verleden’.
Meer informatie
Studiedag Tafelcultuur in Europa
Tot en met 28 februari is de prachtige tentoonstelling ‘Nederland dineert’, over vier eeuwen tafelcultuur te zien in het Gemeentemuseum Den Haag. De Onderwijs School Kunstgeschiedenis organiseert op 29 januari 2016 een inhoudelijke studiedag. Diverse deskundigen zullen een inzicht geven over de kennis achter het tentoongestelde waaronder een gedeelte van de collectie van de NKS. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
Meer informatie
Boek van de Maand
Robbie Dell`Aira, kunsthistoricus en kastelenkenner, heeft uitvoerig onderzoek gedaan in binnen- en buitenland naar hoe het er nou aan toe ging zo achter de kasteelpoorten. Hij kwam er gaandeweg achter dat de archieven ook veel pareltjes van verslaggeving van de culinaire gebruiken bevatten. Robbie heeft de recepten getoetst en geproefd. En wat een bof voor ons! 
Meer informatie
Jubileumprogramma 2016
Op 28 november 2015 hebben wij met een mooie bijeenkomst in Paushuize de start van het Jubileumjaar NKS 70 gevierd. In het kader van dit jubileumjaar organiseren wij een aantal extra activiteiten zoals studiedagen, evenementen en discussiemiddagen over uiteenlopende onderwerpen. Verder zijn we bezig met de vernieuwing van het concept van de Dag van het Kasteel, die dit jaar voor de 9de keer plaatsvindt en richten wij ons op de verbetering van de verspreiding van kennis.
Meer informatie
Korte berichten
NKS en Donatus zijn een partnerschap aangegaan
Platform Kasteel en Buitenplaats op 11 maart
Nieuwe website Oldenburgers Binnenstad en Buitenleven
Succesvol project Langs IJssel en Berkel
Verslag Jubileumbijeenkomst 28 november 2015 
 

Meer informatie
© 2016 | NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats